Posted by on October 31, 2016

slack-imgs

Programer – danas verovatno najpopularnije zanimanje u Srbiji, iako verovatno ne znaju svi šta zaravo biti programer znači. Trendovi razvoja IT industije u Srbiji već su svima dobro poznati, nema srednjoškolca kog roditelji ili stariji prijatelji nisu posavetovali da upiše neki tehnicki fakultet, jer će kao inženjer lako i brzo naći posao, iako se to nekad i ne ispostavi kao tačno. Sve češće mladi, a i oni malo stariji menjaju svoje, nažalost neprofitabilne profesije i hitaju da se prekvalifikuju u programere, najčešće tražeći najbrži i najlakši način da dođu do popularnog zvanja developera koje će im doneti stabilan, veoma dobro plaćen posao, prijatno radno okruženje i zivot kakav su oduvek smatrali da zaslužuju.

O razvoju IT industrije u Srbiji danas pise se po skoro svim medijima, počevši od sajtova i portala čija je glavna tema IT do masovnih medija, dnevne štampe itd.. Trend rastra broja IT firmi, što startup-a, što outsource kompanija nije mogao da ostane nezapažen u našoj zemlji, koja se za IT industriju poslednjih godina drži kao za slamku spasa prosperiteta, ekonomije i budućnosti mladih u našoj zemlji.

No, kako ni u ovoj grani nije sve potaman, hajde da vidimo šta je to što joj može pomoći da dostigne viši nivo. Kao što rekoh, broj kompanija koje se bave razvojem softvera raste neočekivano brzo i zatiče nepripremljeno tržište kome manjka adekvatnog kadra. Potreba za kvalitetnim softverskim inženjerima svakoga dana se višestruko uvećava, a od sposobnosti da do njih dođe, zavisi rast i opstanak gotovo svake softverske kompanije kod nas.

Sa druge strane, obrazovne institucije nisu u stanju da ažurno odgovore na promene na tržištu, povećaju kapacitete i poboljšaju kvaliltet obrazovanja kako bi svake godine broj IT stručnjaka na tržištu proporcionalno rastao. Naši fakulteti obrazuju veoma kvalitetne inženjere, ali na žalost ne rade to dovoljno ažurno i ne drže korak sa naglim promenama okruženja.

Iz gore navedenog stiče se utisak da je potreba za neformalnom edukacijom i dodatnim usavršavanjem veća nego ikada. Konferencije, edukacije, seminari, meetup-i su sve popularniji u IT zajednici, jer omogućavaju brzu i kvalitetnu razmenu znanja i iskustava, kao i upoznavanje mladih sa IT industrijom, njenim razvojem i mogućnostima…. Takođe, ovakvi događaji spajaju uspešne stručnjake, seniore u svojim oblastima sa studentima i početnicima koji su željni znanja i sticanja praktičnog iskustva.

Upravo ovo je ideja Belgade Test Conference-a. Belgade Test Conference je dvodnevna konferencija čija je tema automatsko testiranje softvera, sve popularnije zanimanje i  oblast koja će se tek razvijati u našoj zemlji. Konferencija je namenjena studentima I početnicima u razvoju softvera koji žele da nauče nešto više o automatskom testiranju softvera, razmene znanja i iskustva sa kolegama, kao i senior testerima I dobiju priliku za praksu ili zaposlenje. Belgade Test Conference spaja stručnjake iz vodećih srpskih IT kompanija sa studentima, koji će se možda prvi put susresti sa ovom oblašću, kao i junior testerima ili programerima, koji žele da svoje znanje u ovoj oblasti nadograde i podignu na viši nivo.

Belgade Test Conference za cilj ima da kreira zajednicu koja će razvijati i unapređivati automatsko testiranje u Srbiji, da omogući dodatno usavršavanje i edukaciju proaktivnim mladim ljudima, a kompanijama priliku da približe svoje poslovanje talentovanim mladim ljudima.

Belgade Test Conference će se održati 26. i 27. novembra u hotelu 88 rooms. Prijave su otvorene, a učešće je besplatno! 

Posted in: Blog

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


Scroll Up